A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Norsko - Průvodce

Norská kuchyně připadá některým lidem trochu nudná a bez chuti, zejména kvůli tomu, že jen v malé míře používá koření (ta se alespoň částečně začala objevovat až v druhé polovině 20. století). Nicméně svoji jednoduchostí nechává vyniknout chuti kvalitních surovin, což naopak někteří hodnotí velice kladně. Speciality, Pečivo, Čas oběda, Káva

Norské speciality

Mezi často připravovaná jídla patří různé druhy masa (výjimkou nejsou ani pokrmy z losího či sobího masa), k nim jako příloha většinou brambory a dušená zelenina. Ovšem za charakteristickou se považuje častá příprava ryb, které jsou vždy čerstvé a mají vynikající chuť. Norové jedí ryby často a umí je skvěle připravit. Zvláštní úpravou rybího masa, o které se tvrdí, že cizincům často nechutná, jsou rybí koule (fiskeboller). Lofoty zase prosluly svou specialitou „lutefisk“ – sušená treska naložená v nálevu a posléze ještě uvařená. Pokud na Lofoty zavítáte, určitě se tam se sušenými treskami visícími na trámech setkáte.

Nenechte si ujít některé z místních specialit a klasických pokrmů, jako například oblíbené vafle, hnědý sýr, bolle, lefsa, ryby, rybí koule…

Co se týče dalších specialit či produktů, které stojí za to ochutnat, jmenujme hnědý sýr („brunost“) vyráběný z kozího mléka, mající specifickou, trochu nasládlou chuť. Obvykle se konzumuje položený na chlebu a potřený různými druhy marmelády či třeba arašídovým máslem. V této souvislosti stojí za zmínku původně norský vynález, nyní již světově rozšířený – kráječ na sýry, pomocí kterého docílíte tenkých plátků jakéhokoli druhu tvrdého sýra. Pokud navštívíte obchody se suvenýry, najdete tu ozdobné verze těchto kráječů.

Pečivo

Jinou klasikou, s kterou se setkáte i v pouličních stáncích na různých místech, jsou vafle. Ne ty ve stylu belgických, ale spíše tenčí, obvykle podávané s máslem, marmeládou či hnědým sýrem, obsahující pro nás poměrně neobvyklé koření, kardamon. Jiným pečivem, se kterým Nory často uvidíte a jež konzumují asi tak samozřejmě jako my naše klasické české rohlíky, jsou tzv. boller. Boller mají tvar koule, mohou obsahovat rozinky, a rovněž jsou ochuceny směsí koření používaného i třeba v tradičním norském vánočním cukroví (zázvor, skořice, kardamon). Boller uvidíte prodávat také skoro všude, vřele doporučuji ochutnat, stejně tak jako vafle. Pokud máte rádi dorty, neváhejte navštívit cukrárnu či kavárnu a vybrat si z nabídky nejen místních, ale i světových dortů. Místní klasikou je tzv. Napoleon kake.

Čas oběda

V Norsku lidé obvykle nechodí na teplé obědy. Do práce, školy či na cesty si připraví nějaký sandwich, či jen chleba s plátky klasického nebo hnědého sýra. Těmto balíčkům na cesty se říká „matpakke“. Za hlavní jídlo se považuje večeře, obvykle podávána v teple vlastního domova. My, Češi, často od různých dietologů a rad „jak zhubnout“ slýcháme, že bychom neměli jíst pozdě večer. Norové se však takovými radami vůbec neřídí. Nezřídka, kdy se kolem desáté hodiny večerní posilňují druhou večeří, obvykle plátek chleba se sýrem či uzeným lososem atd. Nutno podoknout, že se nezdá, že by jim to výrazně přidávalo na váze.

Káva

Norové milují kávu a do statistik o roční spotřebě se řadí na přední místa světových žebříčků, často i před Italy. Kaváren tu najdete spoustu a v nich různé druhy kvalitní kávy, která téměř vždy chutná lahodně. Kafe se prodává i na benzinových pumpách, v rychlých občerstveních a jinde a odevšad si ho můžete odnést v plastovém kelímku, jestliže zrovna nemáte čas či chuť si ho vychutnat v kavárně.

Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA